ניר-צבי כפר יהודי ארגנטינה - דיוקן
כתב: יבין כץ

מושב ניר-צבי השוכן על אם הדרך מיפו לרמלה, הוקם בשנת 1954 בתחומי המועצה האזורית עמק לוד והוא הישוב הצעיר בתחומי מועצה זו.
המושב ששמו המלא הוא "ניר-צבי כפר יהודי ארגנטינה", כשמו כן הוא.
הקמת ניר-צבי היא פרי יוזמתם של קבוצת ציונים מארגנטינה, רובם בגיל העמידה שהחליטו לאחר קום המדינה להגשים אידיאלים ולהתיישב בארץ-ישראל. כמה מטרות עיקריות עמדו בפני היזמים: התיישבות בארץ, יצירת קהילה ברוח המוכרת להם מארגנטינה, מיקום נוח במרכז הארץ ויצירת מקורות פרנסה בתחום הישוב.

 

כדי להגשים מטרות אלו הוגבלה ההתיישבות בניר-צבי ליוצאי אמל"ט (אמריקה הלטינית) בלבד, עקרון שהופר כבר בתחילת הדרך, נבחר אתר התיישבות במרחק נסיעה סביר מן העיר הגדולה והוחלט מראש שניר-צבי יהיה כפר מעורב של חקלאות וחרושת.

 

השם ניר-צבי ניתן לזכרו של הברון מוריס (צבי) הירש, נדבן יהודי עשיר מאירופה שחיפש דרכים לשפר את מצבם של יהודי מזרח אירופה ובין היתר היה אבי ההתיישבות החקלאית היהודית בארגנטינה. כדי לממש את חלקו החקלאי של הכפר הוזמנו רבים מבין בני המושבות היהודיות בארגנטינה ליטול חלק בהקמתו. ואכן כעשר משפחות מסועפות מבני המושבות היו בין ראשוני ניר-צבי והן אכלסו לפחות חמישה-עשר משקים חקלאיים בשלבים הראשונים להתיישבות בכפר.

 

תהליכים שונים התחוללו בניר-צבי בחמישים שנות קיומו, הרכב האוכלוסייה השתנה והפך למגוון יותר ויחד איתו הפכה הקהילה לישראלית לכל דבר. התעשיות הזעירות שהביאו עמם העולים מאמל"ט התחסלו ברובן ורובו של אזור התעשייה הוא בשליטת של חברת "עמינח". בודדים בלבד מתפרנסים עדיין מחקלאות , למרות זאת נעשה מאמץ לשמר את אופיו ומראהו של כפר חקלאי.

 

גאוות ניר-צבי כיום היא על חיי הקהילה התוססים, מוסדות חינוך הומים שכולם הוקמו ביוזמת אנשי ניר-צבי , פעילות גיל הזהב, פעילות ספורטיבית שבמרכזה ברכת השחייה, חגים משותפים ועוד… .
הישוב מנוהל על ידי ועד נבחר של חברים מתנדבים בעזרת צוות שכיר מצומצם. ניר-צבי כיום ישוב בעל רמת ואיכות חיים גבוהה, מקום שנעים לחיות בו, והוא גאוות תושביו.